10 KORAKA DO SREĆE

1. Tražite Allahovo, subhanehu we teala, zadovoljstvo:

Ništa nas ne može više usrećiti nego kad tražimo Allahovo, subhanehu we teala, zadovoljstvo. U Kur'anu piše:

"A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah, sigurno, smilovati. – Allah je doista silan i mudar.
Allah obećava vjernicima i vjernicama džennetske bašče kroz koje će rijeke teći, u kojima će vejčno boraviti, i divne dvorove u vrtovima edenskim. A i malo naklonosti Allahove veće je od svega toga; to će, doista, uspjeh veliki biti!"
(Et-Tevba 71-72)

2. Budite zahvalni:

Što smo više zahvalni Allahu, subhanehu we teala, On će nas više obasipati svojim blagodatima.

"I kad je Gospodar vaš objavio: ‘Ako budete zahvalni, Ja ću vam, zacijelo, još više dati; budete li nezahvalni, kazna Moja doista će stroga biti’." (Ibrahim, 7)

3. Udovoljite svojoj duši:

Radite djela koja dovode do unutarnje sreće, koja vas čine zadovoljnim i donose osmijeh na srce, ne samo osmijeh na lice, tako što ćete uraditi neko značajno djelo: trudite se da učestvujete u aktivnostima kao što su davanje hrane siromašnima, utjeha tužnima i pomaganje drugima, umjesto da ubijate svoje vrijeme i besciljno trošite novac.

"Pravo bogatstvo ne proizilazi iz toga da imate velika materijalna dobra, pravo bogatstvo je bogatstvo duše." (Buhari)

4. Izbjegavajte poređenja u ovosvjetskim stvarima:

Ne gledajte slavne ličnosti, bogate ili ljude sa mnogim ovosvjetskim dobrima koji imaju više toga od vas. Životi ovih pojedinaca nisu ‘idealni’ u Allahovim, subhanehu we teala, očima. Volite život Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i Hatidže, radiallahu anha, koji trebaju biti naši uzori.

"Gledajte one ispod vas (koji su siromašniji od vas), a ne one iznad vas. To je bolje za vas."
(Muslim)

5. Uzdajte se samo u Allaha, subhanehu we teala,:

Bilo kakvu podršku, opskrbu i nagradu koju očekujemo, trebamo očekivati samo od Allaha, subhanehu we teala.

"Allahu moj, podari mi dovoljno od onoga što je dozvoljeno kako bi me sačuvao od onoga što je zabranjeno, i podaj mi svoje blagodati kako bi me učinio neovisnim od bilo koga osim Tebe." (Tirmizi)

A koliko ima životinja koje ne sakupljaju hranu sebi, Allah ih hrani, a i vas! On sve čuje i sve zna. (Ankebut, 60)

6. Služite drugima i uspostavljajte lijepe odnose:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je često savjetovao očuvanje rodbinskih veza, da se te veze učvrste, i podučio nas kulturi društvenih odnosa.

"Sva stvorenja su zavisna o Allahu, subhanehu we teala, a najbolji od stvorenja je onaj koji se najljepše odnosi prema drugima." (Bejheki)

7. Adekvatno se odmorite i organizirajte svoj život:

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je odabrao skroman život umjesto glamuroznog, i bio je uvijek zadovoljan. Osoba koja planira svoj dan je mnogo djelotvornija od osobe koja to ne radi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je pažljivo dijelio svoje vrijeme u skladu sa svojim potrebama za robovanje Allahu, javnim poslovima i privatnim stvarima.

Tirmizi bilježi predaju Alije, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pažljivo dijelio svoje vrijeme u skladu sa njegovim potrebama robovanja Allahu, subhanehu we teala, i njegovim privatnim stvarima. Nakon sabaha on bi ostajao sjediti u džamiji čineći zikr, dok sunce ne izađe i dok se ne skupi više ljudi. Zatim bi ih podučavao. Nakon toga bi ljubazno razgovarao sa njima, raspitivao se o njihovim poslovima i čak se šalio sa njima. Također, u ovo vrijeme su se raspoređivali prihodi i porezi. (Tirmizi)

Zatim bi klanjao i onda otišao kući i pozabavio se kućnim poslovima. (Buhari)

8. Organizujte grupu podrške:

Biti dio veće grupe osobi daje sigurnost i sigurnu mrežu u koju padate u vrijeme sreće i poteškoća. Koncept bratstva i sestrinstva je jedna od centralnih tema u islamu.

"Primjer vjernika (u njihovoj međusobnoj ljubavi, pažnji i brizi) je kao jedno tijelo: ako ga boli jedan dio, cijelo tijelo osjeća bol."
(Muslim)

9. Jedite halal hranu:

Ebu Hurejre, radiallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Allah je čist i prihvata samo ono što je čisto, i zaista je Allah naredio vjernicima, ono što je naredio i Poslanicima. Rekao je: "Poslaniče, jedi čistu, dozvoljenu hranu i čini ispravna djela." Također je rekao:"O ti koji vjeruješ, jedi čistu hranu, onu kojom smo te opskrbili." Onda je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, spomenuo čovjeka koji je bio na dugom putovanju i koji je bio razbarušen i prašnjav. Podigao je ruke ka nebu i rekao:"Gospodaru, Gospodaru." Međutim, njegova hrana je bila haram, njegovo piće je bilo haram, njegova odjeća haram, i hranio se haramom. Pa kako će njegova dova biti primljena?!" (Muslim)

10. Održavajte formu:

Naučnici tvrde da jedna od dobrobiti vježbe jeste da čini da se osjećamo sretnijima. Vježbanje je opisano od strane mnogih stručnjaka kao antidepresiv. Prisustvo određenih hemikalija, poput endorfina i folne kiseline, značajno se povećava nakon dobre vježbe, a ovo doprinosi da se poslije osjećate dobro. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:

"Snažan vjernik je draži Allahu, dž.š., od slabašnog vjernika. Iako su dobri obojica." (Muslim)

Komentariši