*I Love Islam*

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

26.11.2013.

MAJKA ZA PRIMJER :)

Šejh je ispričao sljedeći slučaj: “Dok sam sjedio u prostorijama škole, došlo mi je dijete i pitalo me, da li može da se upiše u školu kako bi učio Kur’an. Pošto sam vidio da je malen, počeo sam da ga pitam opća pitanja, jer sam mislio da je dijete došlo sa ulice gdje se igralo, a možda se i šalilo.

Upitao sam ga: “Da li znaš nešto napamet od Kur’ana?“ Odgovorio je da zna.

Onda sam mu rekao: “Dobro, hajde nam prouči nešto iz džuza Amme!“

Nakon što je uspješno proučio, upitao sam ga:“

A da li znaš možda suru Tebareke?“ Dijete mi je odgovorilo potvrdno. Onda je proučio tečno suru Tebareke. Hm.., začudio sam se, tako malen a zna dva džuza čitava…

Zatim sam ga onako bez nekog određivanja sura, upitao: “A da li znaš slučajno suru An-Nahl?“

Opet mi je odgovorio potvrdno, što je još više povečalo moje iznenađenje. Da ne bih ispao dosadan, upitao sam ga: “Da li znaš napamet suru El-Bekare?“ Dječak je uz osmijeh klimnuo glavom.

Predao sam se i rekao: “Dobro, pa ti si izgleda hafiz Kur’ana, zar ne?“ Dječak reče: “Da, jesam hafiz Kur’ana!“

MashaAllah, bio sam zadivljen. Ništa, rekao sam da se može upisati ali da sutra dođe sa njim njegov otac. Htio sam da ga upoznam, da mu čestitam. Sutra je došao dječak i njegov otac. Međutim, kad sam ga ugledao, iznenadio sam se a on je to moje iznenađenje primijetio na mom licu. Njegov otac, barem po izgledu nije se baš pridržavao sunneta, što sam ja očekivao.

Primjetivši moje čuđenje, reče: “Znam profesore, niste me baš ovakvog zamišljali, je li? Ali da ne duljimo, iza ovog mog sina i svo znanje koje ima, a kao što ste vidjeli, hafiz je Kur’ana, stoji moja žena koja vrijedi kao hiljadu muškaraca. Želim da te obradujem brate moj, kod nas u kući imamo još tri sina koji su takođe hafizi Kur’ana a naša četverogodišnja kčerka zna do sada čitav džuz Amme.“

Ostao sam bez teksta, samo sam uspio da upitam: “A kako je to sve postigla?“ Brižni otac mi odgovori: “Njihova majka ih podučava Kur’anu čim progovore. Kad malo odrastu, počinju sa učenjem napamet. Pa ko od njih nauči neku suru napamet, ona mu kaže da bira šta će mu kupiti ili napraviti za večeru, onda ko dobro ponovi i utvrdi naučenu suru, bira gdje će da ide na izlet ili ko nauči prvi suru, bira gdje će da provede ljetni raspust i na takav način je među djecom stvorila takmičenje u učenju Kur’ana napamet.“

Čestitamo ovoj majki, blago njoj kad dođe na Sudnji dan, imat će se čime ponositi i imat će se ko zauzimati za nju. Ponosno će stajati pored njih dok budu učili pred Gospodarem! A koja nagrada očekuje?

Njihove nagrade opisao je Poslanik, s.a.v.s., riječima: “Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena kruna nura koja će sijati kao što sija Sunce. A njegovi roditelji će biti zaogrnuti sa dva ogrtača, pa će reči:“Zašto smo ovako obučeni?“ Biće im kazano: “Zato što je vaše dijete bilo stalno uz Kur’an.“ (El-Mustedrak od Imama Hakima)

U drugoj predaji, Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Doći će Sahibu-l-Kur’an (tj. hafiz Kur’ana) na Sudnji dan, pa će Kur’an reći: “Allahu počasti ga!“ Tada će mu se staviti kruna dostojanstvenosti. Kur’an će reći: “Allahu, povečaj mu!“ Tada će mu se obući ogrtać dostojanstva. Potom će Kur’an reći: “Allahu, budi zadovoljan sa njim,“ pa će biti zadovoljan. Potom će se reći:“Uči i uzdiži se!“ A sa svakim proučenim ajetom, biće podignut za jedan stepen.“ (Et-Tirmizi)

A naša djeca? Koliko će oni učiti? Da li će njima biti stavljena kruna dostojanstva? Da li ćemo mi biti ogrnuti ogrtaćem dostojanstva? Šta će da bude na vagi dobrih i loših djela naše djece? A svi smo odgovorni za njih.

Rekao je Poslanik, s.av.s.,: “Svi ste vi pastiri i svaki pastir je odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove žene. Svi ste vi dakle pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado.“ (Muttefekun alejhi)

*I Love Islam*
<< 11/2013 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MOJI LINKOVI

*Sudbina*
Nikada ne smijemo zaboraviti, da sve što nas zadesi nije nas moglo zaobići, a ono što nas je zaobišlo nije nas moglo snaći, jer ima Onaj koji to određuje i propisuje, samo trebamo naučiti čitati znakove i poruke koje nam Milostivi šalje, jer On kaže: "Reci: Dogodiće nam se samo ono što nam Allah odredi, On je Gospodar naš.I neka se vjernici samo u Allaha pouzdaju!“(Kur'an, Et-Tewba;51) Rekao je Allahov poslanik, Muhammed, saws,: “Trudite se koliko hoćete, samo znajte da će svako prokrčiti put do tamo gdje mu je suđeno."(hadis biljezi Muslim)

*Čudna je stvar vjernika*
Allahov poslanik Muhammed, s.a.w.s., veli: „Čudna je stvar vjernika, sve što ga zadesi, dobro mu je, a nije tako ni s kime osim sa vjernikom; ako ga zadesi nešto lijepo i ugodno, zahvali se i bude mu dobro, a ako ga zadesi nešto ružno i neugodno, strpi se, i opet mu bude dobro.“ (Muslim)

*InshAllah*
Gdje si, gdje si ti.... bez imalo najave promjenio si moj život, i donio mi mir za koji nisam prije znala....Ti si dova moga srca i ja trebam tebe da bi bila sretna, jer što mi te Allah poslao čini me sretnom...Ne želim da vrijeme dođe i razdovoji nas , život nas odnosi na puno puteva...ja moram znati da ću ja biti tvoja suđena jednog dana Inshallah.....

MOJI FAVORITI

BROJAC POSJETA
145417

Powered by Blogger.ba